Készítsd fel autódat a nyárra néhány egyszerű lépésben!

Mi autósok általában mindig a téltől félünk jobban: a csúszós utakat hamarabb látjuk balesetveszélyesnek, mint a tikkasztó meleget.

Ennek ellenére egy felelősségteljes autós minden nyaralás előtt ellenőrzi autója állapotát, mert tudja, hogy akár a legszárazabb út is jelenthet kockázatot.

Ilyenkor nem csak minket ér komolyabb terhelés a meleg miatt, hanem az autónkat is: a hőt nem csak mi, de a kocsink is „megérzi”, ráadásul a családi nyaralások alkalmával messze nagyobb súlyt is kell szállítani, gyakran magasabb átlagsebességgel, mint az a szürke hétköznapok során megszokottá vált.

Egyes felmérések szerint a magyarok 62%-a az autós nyaralásokat választja – nézzük meg, nekik mire kell figyelniük indulás előtt!

Az első állomás a szerviz legyen!

Vannak olyan részei az autódnak, amit magadnak is meg tudsz nézni otthon, de miért ne bíznád az ellenőrzést szakértőkre?

Mivel nagy valószínűség szerint az egész családod biztonsága múlik rajta, ezért az az összeg, amit ilyenkor egy autószerelőnek kifizetsz, messze eltörpül amellett a nyugalom mellett, amit ezzel nyersz.

Mit fog majd szakember megnézni az autódon?

- a lámpák működését;
- a gumik állapotát, profilmélységét, nyomását (nem csak a gumik kopását lehet megelőzni a megfelelő beállításokkal, de akár jobb fogyasztást is elérhetünk);
- a fékfolyadék forráspontját (ha túl alacsony, az komoly veszélyt jelent);
- az elektromos berendezések problémamentes működőképességét;
futóművek állapotát;
- a légkondicionálót és a pollenszűrőt;
- az ablakmosó folyadék mennyiségét (lehetőleg olyan legyen, amiben van bogároldó is);
- és végül, de nem utolsó sorban az akkumulátor töltöttségét.

Mit fog majd szakember megnézni az autódon?

Erre az utolsóra kifejezetten nagy szükség van, mivel egy ilyen nyaralás alkalmával valószínűleg 2 hosszabb útra fogjuk használni a kocsinkat, és sok nagyon rövid távra a strand és a nyaralónk között.

Látod már, hogy jobb inkább mindegyiket egy tapasztalt autószerelőre bízni?

Akkor a nyaralás megtervezése után legyen az első dolgod, hogy időpontot kérsz az autószervizbe! 

Ezeket vigyétek magatokkal

Ha a kocsi műszaki értelemben készen is áll az útra, az még nem jelenti azt, hogy Ti is felkészültek vagytok!

Van néhány dolog, aminek a meglétéről feltétlenül gondoskodnod kell, ha zavartalan, és biztonságos utazásra vágysz:
   • vigyél magaddal vontatókötelet és bikakábelt a biztonság kedvéért;
   • az egészségügyi csomag nem csak a büntetések elkerülése végett fontos– előfordulhat, hogy valóban szükséged lesz rá;
   • legyen bőséges mennyiségű ivóvíz az utastérben, mert könnyen lehet, hogy többet fogtok állni a kocsival a tűző napon, mint szeretnéd (főleg, ha a határátkelőnél is várakozni kell).

És itt van még néhány dolog, amire feltétlenül figyelned kell

Eddig azt soroltuk fel, hogy mi az, amit vinned kell: most jöjjön néhány olyan tipp, ami elsősorban nem a kocsiról, hanem az utasokról, és főleg Rólad, a sofőrről szól!

   • Soha ülj a volán mögé fáradtan! Ha kell, akkor inkább aludj 1-2 órát a parkolóban, és máris frissebbnek fogod érezni magad.
   • A pihenőknél alaposan mozgasd meg a végtagjaidat! Tornázz, sétál, és lehetőleg ne ülj le addig, amíg nem mentek tovább!
   • Ne a koffeintől várd az éberséget, inkább pihenj, amennyit csak tudsz! A tengerpart nem fog eltűnni, ha pár órával később értek csak oda.
   • Gondoskodj arról, hogy a kocsid se fáradjon el: mindig tankolj, amikor van rá lehetőséged, mert lehet, hogy kilométereken át nem fogsz találni egy kutat se!
   • Attól, hogy működik a légkondicionáló, még érdemes egy kis friss levegőt engedni a kocsiba: húzd le az ablakot néha utazás közben!
   • Figyelj oda az étkezésre! A nehéz ételektől fáradékony leszel, ami a volán mögött nem épp a legszerencsésebb!
   • Erős gyógyszer és alkohol hatása alatt eszedbe se jusson vezetni! (nagyon remélem, hogy ezzel nem mondtam új információt)
   • Figyelj arra, hogyan ülsz, mert a vérkeringésed hatással van arra, mennyire érzed frissnek magad!
   • Meglepő lehet, de a hangos zene hosszú távon nem élénkít, hanem éppen hogy lefáraszt majd, úgyhogy ne ezzel próbáld ébren tartani majd magad.
   • Semmilyen nagy csomagot ne tegyél az utastérbe, és a csomagtartóban is tedd őket az üléstámla mögé, a balesetek elkerülése érdekében.

És itt van még néhány dolog, amire feltétlenül figyelned kell

Ha mindezeket a szabályokat betartod, nagy baj már nem történhet a nyaralásod alatt, amíg a kocsiban ültök!

A megfelelő biztosítás, vagy assistance szolgáltatás még az esetlegesen fellépő egyéb kellemetlenségektől is megóvnak titeket, úgyhogy érdemes ezeken is elgondolkozni, mielőtt útnak indulnátok!

Tájékozódjatok a nagyobb biztosítók honlapján, és válasszátok ki a nektek legmegfelelőbb ajánlatot – biztos vagyok benne, hogy rengeteg akciót fogtok találni a nyári szezonra vonatkozóan.