Tévhitek az utángyártott vs. gyári alkatrész kérdésben

Könnyen előfordulhat, hogy a szervizben komoly dilemma elé állítanak: gyári, vagy utángyártott alkatrészt akarsz az autódba?

Ennek kapcsán 10-ből 10 embernek a következő két sztereotípia villan át az agyán:
• Az utángyártott termék mindig olcsóbb, de gyengébb is a minősége.
• A gyári termék ugyan többe kerül, de magasabb minőséget is képvisel.

Ha ezt a két állítást igaznak tartod, akkor a következő néhány pont lehet, hogy meglepetést okoz:
• Utángyártott és gyári alkatrészek között is találhatunk borzasztóan rosszakat, és kiváló minőségűeket.
• Van olyan, hogy a gyári termék olcsóbb az utángyártottnál.
• Nagyon sokszor csak a logó más a két alkatrészen, és egyébként ugyanattól a gyártótól származnak.

Jól hangzanak ezek a mondatok, de bizonyíték is kéne?

Ássunk a mélyére a kérdésnek! 

Miért kell ezzel egyáltalán foglalkozni?

Miért kell ezzel egyáltalán foglalkozni?

Mielőtt még belekezdenénk a tévhitek döntögetésébe, előbb vegyük át, hogy miért olyan fontos ez a téma!

Vannak olyan alkatrészek az autódban, amiket egészen biztosan cserélni kell, hacsak nem vagy Krőzus, és egy fékbetét miatt nem akarsz egy teljesen új autót venni.

A szakértők szerint, ha ezen alkalmak során képes vagy a legjobb, leggazdaságosabb döntést meghozni, akkor akár évi 50.000 forintot is megspórolhatsz magadnak.

A jó döntés viszont nem az olcsóbb választást jelenti: messze többe kerülhet, ha most veszel egy olcsó fékbetétet, vagy gumiabroncsot, amit aztán 1 éven belül le kell cserélned. 

Nem könnyű választani

Nincs nehéz dolgod, ha viszonylag új, ritka autód van, mert akkor valószínűleg csak 1-2 helyről tudsz beszerezni új alkatrészeket.

Viszont ha egy népszerűbb modell van a birtokodban, akkor 10, 20, vagy akár 30 helyről is kínálhatják neked a szükséges terméket, első ránézésre pedig pusztán az árak fognak különbséget jelenteni.

Nincs túl sok olyan szerelőműhely Magyarországon, ami gyári és utángyártott termékeket is kínál: a márkaszervizek szinte kötelező jelleggel csak az előbbivel foglalkoznak, míg máshol általában az utópiaciakat szokták a kocsikba szerelni.

De itt jön akkor az első nagy kérdés: mi egyáltalán a különbség a kettő között?

Nagyon egyszerűen megfogalmazva gyári termék az, amit a gyártó annak elismer – viszont azt is tudni kell, hogy egy gyártó sem maga gyártja az összes alkatrészét.

Nincs olyan, hogy az alapanyagok bemennek az Opel gyár egyik oldalán, aztán kijön a másikon a kész autó: a különböző alkatrészeket beszállítóktól szerzik meg, és biztos lehetsz benne, hogy az utángyártott termékek komoly százalékát ugyanazok gyártják, mint akik a nagy márkáknak is eladnak.  

Nem könnyű választani

A gyári alkatrész a drágább?

Ez az első komoly tévhit, bár nagy általánosságban nézve akár igaznak is lehet mondani.

Azonban azt is látni kell, hogy az alkatrészgyártóknak gyakran kell figyelniük a piac változásaira, így nem engedhetik meg maguknak, hogy egy gyári termék kétszer annyiba kerüljön, mint egy utópiaci.

Egy biztonságra hajtó, igényes, adott esetben márkahű vásárló maximum 30%-kal hajlandó többet fizetni, de afölött már megcsapja a rossz üzlet illata.
Pontosan ezért, néhány kivételtől eltekintve olyan óriási különbségek azért nincsenek az árakat tekintve – sőt, olyan is előfordul, hogy egy picivel még a gyári lesz olcsóbb!

Egy kifejezetten nagy nevű, komoly minőséget képviselő gyártó utópiaci alkatrésze pedig szintén gyakran olyan árkategóriában van, mintha eredeti terméket vennénk.

A gyári alkatrész jobb minőségű, mint az utángyártott?

A gyári alkatrész jobb minőségű, mint az utángyártott?

Ez a másik nagy tévhit, amiben ugyan már több igazság van, de azért sok olyan esetről tudunk, ahol nem állja meg a helyét.

Azt már fentebb megemlítettem, hogy néha ugyanannak a gyártónak a két egyforma termékéről beszélünk, amikor gyáriról és utángyártottról beszélünk.

Ebben az esetben pedig felmerül a kérdés: miért érné meg ennek a gyártónak, ha az egyiket rosszabb minőségben készítené el, mint a másikat?

De ha ez nem is lenne így, azt akkor is tudni lehet, hogy az utángyártott termékeknek is nagyon szigorú minősítési eljáráson kell átesniük, ha a piacra akarnak kerülni.

Pontosan ez az oka annak, hogy újabb autóknál a garancia nem szűnik meg akkor, ha nem gyári terméket szerelnek be, hiszen a minőség ekkor is garantálható. 

Honnan szerezz alkatrészt?

Ha arra számítottál, hogy ennek a cikknek a végére minden kétséged elszáll a gyári vs. utángyártott alkatrészek kérdésében, akkor csalódnod kellett – viszont nekem nem is az volt a célom, hogy győztest hirdessek a kettő között.

Ha eljutottál ennek az írásnak a végére, akkor valószínű, hogy ezután már sokkal szkeptikusabban fogsz hozzáállni az ezzel a témával kapcsolatos közhelyekhez.

Ha ezek után új alkatrészt kell venned, akkor most már tudod, hogy nem elég csak azt nézned, hogy „eredeti” terméket veszel-e, vagy sem.

Minden alkatrész alapos utánajárást igényel, de ha megbízható forrásból, mondjuk a saját autószerelődön keresztül szerzed be, akkor nagy csalódások nem érhetnek.